2013. 11. 29.

5 dolog, amit megtudtunk a Lord of Illusions epizódból

A Clive Barker film ötlete alapján előadott halálasztal mutatvány | A cikk forrása |

1) A varázslat nem (mindig) a valóság.

Ezt eddig is tudtuk, és van rá esély, hogy te is, ha ezt olvasod éppen, de megosztjuk bárkivel, aki nincs tudatában. Oly' sok embernek okoz örömöt megfejteni, hogyan csinálnak egy-egy trükköt, vagy lealázni egy bűvészt, ha az nem tüntet el semmit. De a varázslat alapvető feltétele a megtévesztés, a szórakoztatás; a tudomány művészetbe csomagolva. Amikor Criss kihangsúlyozza, hogy a Lord of Illusions a közönség befolyásolására is épít, semmi olyat nem mond vele, amit ne tudtunk volna eddig is. A varázslat igazi öröme az adott pillanat átélése. (Bár Criss ironikusan némiképp ellentmond ennek a témának, hiszen az "emberfeletti" kategória a bűvészet világában valójában szabályszerű, így a "majdnem mindig" rész is.)

2) Ez nem teszi kevésbé veszélyessé.

Rendben, szóval tudjuk, hogy Criss terve az, hogy helyesen jósolja meg a kardok sorrendjét. Ez egy szemernyit sem tompítja az izgalmakat ebben az epizódban. Hogy miért? Mert még mindig fel kell feküdnie arra az asztalra. Még ha százszázalékos pontossággal is tudjuk, hogy nem fog ránk esni, a legtöbbünk még mindig elég kényelmetlenül érezné magát, miközben ott fekszik. És ahogyan többször is ki volt hangsúlyozva (köszi Banachek), Criss talán befolyásolni tudta az egyik tényezőt, de nem tudta a szelet és még vagy egy féltucat más dolgot. Még ha tökéletesen fel is van építve a mutatvány, még mindig van benne kockázat, szóval még mindig megérdemli az elismerést.

3) Mert a dolgok rosszra szoktak fordulni.

Ez a mutatvány határozottan nem volt tökéletesen felépítve. Talán úgy 20 másodperccel a vége után az úgynevezett "halálos kard" saját maga indult meg és csapódott bele az asztalba. Ha Criss az asztalon fújja ki magát, mielőtt felkel, vagy hatásvadászatot alkalmaz, most múlt időben beszélnénk róla. Ez nemcsak hajmeresztő, de arra is emlékeztet, hogy ez nem gyerekjáték, még ha csak szórakozás is a számunkra. Legyen az ember az Évszázad Bűvésze egy olyan kiváló csapattal, amely heteket tölt az előkészületekkel, és még ha van rá elég pénze és felszerelése, hogy végrehajtsa a varázslatot ... lehet rossz napja. És Criss rossz napjai sokkal rosszabbak, mint a mieink.

4) Ha bekövetkezik, tudnod kell kezelni.

Talán a legfontosabb figyelni Criss reakcióját az előbb említett kard-lezuhanós balesetre. Nemcsak annyit mond, hogy "Hát, nem számít, hiszen senki sem sérült meg." Tudja, hogy nem kellett volna megtörténnie, és felelősségre akarja vonni az embereket, beleértve saját magát is. A Lord of Illusions utolsó pár pillanata megmutatja, amint Criss összehív egy csapatgyűlést és mindenkinek egyértelműen a tudomására hozza, hogy ez soha többé nem fordulhat elő. Ez ennek az epizódnak a legérdekesebb mozzanata - látni, hogy még ezek az igazi profik is hibázhatnak, és szembenéznek a hibáikkal. Már majdnem azt kívánjuk, bár hosszabb lenne ez a rész néhány perccel, hogy kicsit többet láthassunk ebből a beszélgetésből.

5) Helytelen dolog tárgyakat dugni az orrodba.

Annak érdekében, hogy egy kicsit viccesebb hangulatban fejezzük be, ezen a héten a kisebb trükkök egyike Criss és egy kukoricaszem főszereplésével zajlott le. Nem vagyunk rá többet kíváncsiak. Semmilyen körülmények között nem jó ötlet valamit az orrodba dugni. Senki nem okult Homer Simpson tanulságos történetéből? 16 zsírkrétát dugott az orrába, egy az agyában kötött ki, és maradandó károsodást okozott az intelligenciájában. Persze ő egy kitalált karakter, de nem akarjuk tesztelni az elméletet. Lendüljünk túl ezen, és talán egy darabig popkornt sem fogunk enni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése