2013. 10. 07.

BeLIEve sorozat - interjú I.

Robin Leach cikke | 2013. október 2. |

A Mindfreak bűvésze, Criss Angel visszatér a képernyőre jövő héten, BeLIEve című, 11 egyórás epizódból álló új sorozatával. Több mint 100 rendkívüli, köztük számos halált megvető mutatványt láthatunk tőle.
A StarPulse a Luxor sztárját (Criss Cirque du Soleil előadásának címe szintén BeLIEve) kikiáltotta "a valaha volt legjobb illuzionistának és pont". "Megalkotott egy olyan élő műsort, amilyennek egy tökéletes bűvészelőadásnak lennie kellene és még annál is többet. Nemcsak rendkívüli trükkökről van szó - egy olyan páratlan művészetet hozott létre, amely nemcsak ámulatba ejtő, hanem valószínűleg megváltoztatja az ember életét." [Kritika itt.]
Az új sorozat a Spike TV-n, amelyben olyan vendégsztárok szerepelnek, mint Ludacris, Ice-T, Randy Couture, és a lebegésben közreműködő Shaquille O’Neal, indítja el a Cirque-előadás ünnepi hónapját, amely október végén ünnepli ötödik évfordulóját. Az epizódok élőben előadott, veszélyes és példátlan illúziókat tartalmaznak, amelyeket Las Vegas-i (Criss otthonában) és különböző amerikai és mexikói helyszíneken forgattak, a Luxor hotelbeli BeLIEve előadás eddig még soha nem látott jeleneteivel együtt.


A sorozat premierje október 15-én lesz, és a Spike TV fejesei annyira le vannak nyűgözve az anyagtól, hogy úgy döntöttek, kedden a rocker Dave Navarro vezette, negyedik évada előtt álló, gyakran Vegasban forgatott "Ink Masters" sikersorozat élő, kétórás szezonzárója után leadnak egy előzetest, amely betekintést enged mind a 11 epizódba.
Ezt követően minden héten kedd este 10 órától lesz látható Criss BeLIEve-je, előtte 9-től pedig az előző heti epizód ismétlése, egy kétórás blokkot alkotva.

Criss titkos Las Vegas-i raktárában és irodájában töltöttem egy délutánt, ahol az új trükkjein szokott dolgozni és ahol a videóit szerkeszti. Megnéztem vele az új sorozat hihetetlen főcímét, finomított a végső változaton. Aztán betelepedtünk az irodájába elkészíteni az interjút.
Az első része következik, amely az új tévésorozatra koncentrál; a második részét a BeLIEve előadás ötödik évfordulója környékére tartogatjuk, és a legnagyobb hírt Criss Halloween közeledtével jelenti majd be.

_______________________________________________________________________________

A Mindfreak utolsó epizódja úgy három évvel ezelőtt volt. A rajongók és a nézők türelmetlenül várták az új Criss Angel tévéműsort, szóval, miért tartott ilyen sokáig, hogy újra a képernyőre kerülj?

Egyáltalán nem tartott sokáig, hogy visszakerüljek a tévébe. Az én döntésem volt, hogy az élő Cirque előadáson dolgozzak és hogy eljussak odáig, ameddig akartam. Most, hogy az előadás ezerrel pörög és elképesztő üzleti siker - a világ legsikeresebb bűvészműsora a jegyeladások tekintetében és abból a szempontból is, hogy az emberek többször is visszatérnek, hogy újból megnézzék, - úgy éreztem, jó helyen van és megint gondolhatok a televíziózásra. Nyilvánvalóan a BeLIEve továbbra is fejlődni fog, egészen az utolsó előadásig, mert mindig újabb varázslatot akarok hozzáadni, állandóan változtatok és alakítok rajta. Hiányzott a tévé és volt új kreatív mondanivalóm, és a Spike TV nyújtotta ehhez a tökéletes otthont.

Az előzetes valószínűleg mindenki érdeklődését fel fogja kelteni, rövid részleteket tartalmaz minden műsorból, egészen a decemberi fináléig. De mi lesz az első műsorban október 15-én?

A "The Blind Walk"-ot a Fashion Show plázában forgattuk, és Robin, te is benne vagy, mert közelről nézted végig az egészet. Ez volt a legveszélyesebb és legfélelmetesebb dolog, amit életemben tettem. Két keskeny, kilengő acélgerendán egyensúlyoztam, amelyek között volt egy 60 centis rés, és át kellett ugranom egyikről a másikra. Tudod, hogy teljesen vak voltam, egy szoros csuklya volt a fejemen, semmi trükk nem volt benne.

Emlékszem arra a tíz, idegölő percre, több ezer ember állt ott teljes csendben, köztük én is, kővé dermedve, a biztonságod miatt aggódva. De még hátra van egy, még ennél is veszélyesebb mutatványod. Mikor lesz a forgatás New Yorkban?

Nem mondhatom meg, mert a rendőrség aggódik, hogy túl nagy lenne a tömeg, szóval nem engedik, hogy reklámozzam, mikor fogom megcsinálni. Megmondták, hogy ha sok ember gyűlik össze közben, le fogják állítani. Szóval nem akarjuk megkockáztatni, mert ugyanez történt a Mirage-nál is, amikor először akartam végrehajtani a "cementes élve eltemetést".  Engedelmeskedni fogunk annak, amit New York városa, a szülővárosom kér. A következő hetekben lesz, de senkinek nem mondhatom el a pontos dátumot. 

Rendben, felfogtam, és ez élő adás lesz?

Nem, nem lesz élő, felvételről megy majd. Marketingszempontból indítja be a sorozatot, de a december 17-i évadzáró élőben jelentkezik majd Las Vegasból.

A finálé nyilvánvalóan több veszélyt fog tartogatni, mint amennyivel az előző tíz részben szembenézel, igaz?

Igen! Ami teljesen más lesz a sorozatot tekintve és amit valaha csináltam az az, hogy minden epizód egy külön világ. Mindegyiknek más a témája. Különböznek egymástól és a nézőknek a mágia művészetének minden területéből ízelítőt adnak. Emellett az érdeklődést is fenntartják, mert minden héten egészen különböző irányokba indulunk, szóval nem ismételjük önmagunkat.

Milyen titkokat árulhatsz el a New York-i műsorral és az évadzáróval kapcsolatban?

Kimondottan két ok miatt megyek New Yorkba. Az egyik az, hogy New Yorkban nőttem fel; ott mutattam be több ezer mutatványt, és a másik pedig, hogy Houdini New Yorkban lógott fejjel lefelé kényszerzubbonyban, ami a védjegyévé vált. Olyasmivé, amihez az emberek valóban kötődnek. Vissza akartam menni New Yorkba, hogy megtudjam, lehetséges-e megragadni azokat a történelmi vonatkozásokat, amelyek Houdinivel kapcsolatosak és mintegy átültetni a mai világba.
Nemcsak egy kényszerzubbonyt fogok használni, hanem egy szállítózubbonyt is, ezek egy 20 kilós lemezzel lesznek összekapcsolva, ami egy kötélről fog lógni, a kötél másik vége pedig a nyakam körül egy hurokban fog végződni.
Nagy rajongója vagyok a harcművészeteknek, ki akarok szabadulni mindkét kényszerzubbonyból fejjel lefelé lógva a bokámnál fogva, mielőtt még megfulladnék.

Még csak meg sem kérdezem, hogy gyakoroltad, vagy elpróbáltad-e.

Nem gyakoroltam. Edzettem egy kicsit a UFC sztár Randy Couture-rel itt Las Vegasban. Beszélnem kellett egy szakemberrel, aki kezelni tudja a fulladást és kifacsarja az embereket. Az, hogy ilyen fulladásközeli állapotba hozott engem, olyan élmény volt, amelyre szükségem volt, hogy tudjam, milyen jelei vannak az eszméletvesztés közeledtének, miközben ott lógok és szabadulni próbálok.
Dolgoztam vele egy kicsit, de nem volt rá lehetőségem, hogy mindkét zubbonyt felvegyem, és valóban mindennel együtt próbáljak. Remélem, ezen a héten meg tudom tenni.

És a Las Vegas-i évadzáróra mit tartogatsz?

A "Trinity" (= Szentháromság) lesz a témája. Egy szabadulást, egy eltűnést és egy feltűnést fog tartalmazni, egy bizonyos időkereten belül, visszaszámlálással. Akár sikerül, akár nem, valami fel fog robbanni centiméterekkel mellettem.
A közönség biztonságos helyszínről fogja nézni élőben december 17-én a fináléban itt, Las Vegasban. Azt hiszem, számomra azért nagyon izgalmas ez a sorozat, és a nézőknek is azért lesz lenyűgöző, mert nemcsak több mint 100 lebilincselő, eddig soha nem látott mutatványt fog tartalmazni, hanem mert megismerjük a folyamatot is és a hihetetlen csapatomat. Megismerkedünk ezekkel a figurákkal, hogy miért felelősek, és hogy hogyan állnak össze a kirakós darabkái ahhoz, hogy elkészüljön a mutatvány.
Most először kapunk válaszokat a "hát ezt meg hogyan csinálta" kérdésre is. Megmutatjuk ezt a folyamatot, felfedünk néhány titkot, megtanítjuk a közönségnek, hogyan gondolkodjon és így nagyszerűbb élményben lesz része, amikor látja, ahogy végrehajtom ezeket a dolgokat.

De azt nem akarod, hogy a nézők otthon felakasszák magukat fejjel lefelé és dupla kényszerzubbonyból szabaduljanak.

A műsor elején van egy komoly figyelmeztetés, amely más, mint az eddigi sorozataim előtt. Nem, ezt nem akarjuk, de hiszünk abban, mint más műsorok esetében is, ha az embernek van egy bizonyos rálátása arra, hogy mennyibe kerül megtenni valamit, jobban fogja értékelni. A műsor után úgy fogja érezni, amikor visszatér a mindennapi életéhez, hogy az életére ezentúl más szemmel tekint.
Úgy fogja látni a dolgokat, ahogyan azelőtt soha. Van néhány igazán csodálatos mutatványunk, amely megmutatja az embereknek, hogy életük minden pillanatát magától értetődőnek veszik, észre sem véve, mi is zajlik körülöttük. Felfedjük és pontosan megmutatjuk nekik, mennyire rászedik őket és hogy csak egy bizonyos dologra koncentrálnak a perifériás látómezejükben.

Magyarázd el, hogyan mutatod meg az embereknek, hogy is készül el egy illúzió anélkül, hogy felfednéd a titkát? Vagy valóban elárulsz néhányat a bűvészek titkaiból?

Az a nagyszerű ebben, hogy a tévében, bűvészműsorokkal kapcsolatosan eddig soha nem látott módon, valóban megadjuk az embereknek a folyamat megértését. Ahogyan az ötlet csírája megfogan az agyamban, és ahogyan fejlődik, ahogyan tápláljuk, és ahogyan átváltozik a valódi előadássá, és hogy mennyire bonyolult is ez a folyamat. Abban hiszünk, hogy ha megmutatjuk az embereknek, akkor jobban megértik a kínokat és a gyötrelmeket, amelyeken keresztülmegyek, és amelyeken a csapat keresztülmegy.

Habár egyszerűnek tűnik, meg fogom mutatni, mennyi szakmai tudást igényel és milyen nagy kihívást jelent. Olyan, mint ha teszem azt az ember tetoválóművész akarna lenni, vagy megépíteni egy motort; ha látja a folyamatot, jobban fogja értékelni az eredményt is. Azt hiszem, ezzel a sorozattal a nézők valóban betekintést nyernek a titkos társaságba és látni fogják most először a tévében az 5500 négyzetméteres gyáramat is.
Megosztjuk az összes izgalmat, a drámát és a kihívások kezelését is, ami a sorozatban látható mind a 118 mutatványt végigkíséri. Ez karrierem legnehezebb munkája. Soha életemben nem dolgoztam ilyen keményen.

Amikor arról beszélsz, hogy a mutatványaid és a bűvészet annyira nagy kihívás, az azt jelenti, hogy veszélyes és a halállal dacoló?

Valóban van néhány élet-halál epizód, de az évad nem csak erről szól.
A "Mindfreak" legtöbb epizódjában ilyen volt látható, de az új sorozattal más irányba akartam indulni. Amikor megjelent a "Mindfreak", legfőképpen arra törekedtünk, hogy a bűvészetet valami nagyon életképes dologgá változtassuk. Azt hiszem, nagy mértékben felkeltette a bűvészet iránti érdeklődést, és most még magasabbra tettük a lécet, mint ezelőtt. Kvázi újra feltaláltuk magunkat.

Tehát a következő illúziók kapcsán, amelyeket én is láttam, cementsírba temettek, elkerülted, hogy acéllándzsák nyársaljanak fel élőben a Fremont Streeten, és csodával határos módon a pláza plafonján sétáltál; az a legrendkívülibb, hogy nem volt benne semmi trükk - igazi volt. A varázslat az a csoda, hogy átjutottál a túloldalra. Még mit nem tudok a kiváló mutatványokról és illúziókról?

A történelemben eddig tizenkét ember vesztette életét, amikor megpróbált elkapni egy puskagolyót, és ők trükkökkel próbálkoztak. A technológiának és a fejlesztéseknek hála képesek voltunk ellenőrzésünk alatt tartani a lövedék röppályáját; feltettük a kérdést, lehetséges-e a fizika  törvényeit és a tudományt lerombolni, és valóban elkapni egy golyót. Semmi süket duma. Valóban el lehet kapni egy golyót?

Semmi varázslat?

Semmi varázslat. Valóban el lehet kapni egy golyót? Meg lehet kerülni a tudományt, irányítani lehet a golyót; a technológia és különböző más dolog segítségével valóban van-e mód ilyesmit megkísérelni? Lehetőségünk volt megnyerni az ügynek a hendersoni rendőrfőnököt, a teljes rendőrséget és a kommandósokat, hogy segítsék a kutatásomat. Még nem lehet tudni az eredményt, mert őszintén szólva, a legtöbb dolog, amit teszünk, egy folyamat. Van, amit még le sem forgattunk.  Éppen egy 
olyan epizódon dolgozom, amelyben megpróbálok feltámasztani egy halottat. Ez egy nagyon ellentmondásos téma, de meg akarom tudni, hogy lehetséges-e egy nemrég elhunyt emberi lényt lélekkel feltölteni. Egy utolsó lélegzetre, csak egy utolsó lélegzet erejéig. Úgy érzem, ez meg fogja mutatni az embereknek, hogy mennyire törékeny is az élet és hogy mennyire meg kellene becsülnünk minden pillanatot, amit ebben a világban töltünk.

Amikor azt mondod, hogy ez nagyon vitatott téma, ez azért van, mert te annak hiszed, vagy már most vitát szült?

Nos, azt hiszem, már most vitát szült, mert olyan bensőséges téma, amely az emberekben igen kényelmetlen érzéseket kelt. Belepiszkálsz a vallásba, a halálba, a tisztelet fogalmába, amelyet nagyon-nagyon komolyan veszünk, de az igen egyedülálló Nevada államban vagyunk, ahol Las Vegasban közszemlére lehet tenni az elhunytakat, ahogyan a Luxorban a "Bodies" kiállításon is teszik. Szóval, ez egy nagyon érdekes állam a többi olyan hellyel összehasonlítva, ahol még csak gondolni sem szabad ilyesmire.
Aztán elmegyek Floridába, ahol 250 aligátorral hajtok végre egy mutatványt. Azt hiszem, lenyűgöző és forradalmi mutatványaink vannak, amelyek művészileg magasabbra teszik a mércét, és bizonyára meg is tették a karrieremet illetően, akármit is vittem véghez eddig.
Éjt nappallá téve dolgoztunk az elmúlt évben ezen a projekten, és ez volt a legnagyobb kihívást jelentő, legfájdalmasabb, legemberpróbálóbb, legbonyolultabb, és érzelmi, fizikai, lelki kínt okozó feladat. Valóban életem legnehezebb feladata.
Elég keményen szoktam dolgozni, képes vagyok egyfolytában dolgozni, de minden nap 18-21 órát dolgoztam már majdnem egy éven keresztül, szünet nélkül. Amikor elméletileg Hawaii-on pihentem, még akkor is minden nap a munka mellett kötöttem ki. Nagyon bosszantott, de tudtam, hogy határidők vannak és annyi minden forog kockán.
Nem panaszkodom. Annyira áldott és hálás vagyok a lehetőségért. Nem is tudnék jobb partnert elképzelni a Spike TV-n kívül. Igen jelentős mértékben támogatnak. Karrierem és egész életem során még soha nem láttam olyan médiahálózatot, amely ennyire támogatott volna egy víziót, egy sorozatot és egy projektet, mint amennyire a Spike.

Ha előre vetítjük, hogy a BeLIEve sorozat olyan fantasztikus értékeléseket kap, mint amilyeneket a Mindfreak kapott a világ 100 országában, visszatérsz-e egy második évad erejéig?

Őszintén szólva, nem tudom. Nyitva hagyom a lehetőségeket. Őrület, mert már volt néhány szóba kerülő tévétársaság, de elmagyaráztuk nekik, hogy a Spike mellett köteleztem el magam, és ehhez tartom magam. A jelenlegi álláspont szerint majd meglátjuk, mi lesz. Meg kell, hogy mondjam, ez az új sorozat jópár évembe került, mert a folyamat nagy kihívás volt.
A múltban, amikor valakinek volt egy tévéműsora, aztán egy élő előadása, otthagyta az élőt, hogy a tévés különkiadáson dolgozzon. Ez utóbbi csak egyetlen egy, vagy két órás műsor volt, de mi 11 órásat készítettünk, a bűvészet 118 darabkájával - miközben továbbra is minden este kétszer felléptem a Luxorban - az előadás előtt és után is forgattam.
Plusz még amit ezen kívül teszek, szóval igazán kimerítő folyamat volt. Csak arra tudok gondolni, hogy ezt az évadot, ezt a sorozatot olyan sikeressé tegyem, amennyire lehetséges. Remélhetőleg a közönség látni szeretné és népszerűvé teszi a szeretetével.
Hat évad "Mindfreak"-et csináltunk. Csak egyet készítek a Spike-nak egyszerre, mert valljuk be, a nézők mások lesznek és a világ változik. Manapság a közönség is kiszámíthatatlan. Ha megnézi az ember a zenészeket és a karrierjüket; manapság sokkal rövidebb, mint néhány évvel ezelőtt. Ez azért van, mert változik az emberek ízlése; rövidebb ideig figyelnek oda egyvalamire.
Nagyon hálás leszek, ha ismét olyan sikert érek el, és meglátjuk, mi fog történni. Mégis nagyon büszke vagyok arra, amit csinálunk, és amit megvalósítottunk. Ez életem legjobb munkája, a varázslat és a mutatványok mindenkit le fognak nyűgözni.

______________________________________________________________________________

Robin Leach azt írja, hogy az interjú következő részletét a BeLIEve előadás 5. évfordulója alkalmából fogja közölni, amely Criss jövő évi terveit is tartalmazza.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése